Betoverend tafereel: zeevonk licht Terschellingse kust op

Vrijdagavond na zonsondergang ontstond aan de Nederlandse kust een ongewoon schouwspel van blauwgekleurde zeevonk. Weerman Wouter van Bernebeek observeerde het fenomeen en merkte op dat de rookwolken van de enorme brand in Ter Aar het ongewone beeld boven het hoofd completeerden.

Zeevonk is een soort eencellige algen die oplichten in het water als het warm weer is. De beweging van de algen creëert lichteffecten in de golven, die meestal blauw of groen zijn. “Het is niet uniek, maar vrij zeldzaam om dit mee te maken,” zei Van Bernebeek. “Gisteravond was het echter heel helder. Deze foto is genomen tussen Katwijk en Noordwijk, en door de wind kregen we de rookpluimen van Ter Aar erbij.” Van Bernebeek voorspelt dat het fenomeen de komende dagen zal blijven voorkomen. “Het is nodig dat het snel opwarmt aan de kust, en dat gebeurt deze dagen.

Het moet wel vrij donker zijn om het te kunnen zien. Je moet er dus ruim na zonsondergang voor naar het strand gaan,” adviseerde de weerman. Ondertussen woedde er een grote brand in Ter Aar, die tientallen kilometers verderop drie bedrijven in de as legde. De wolken ervan dreven door de wind richting zee, ook over het sprookjesachtige tafereel aan de kust.