Bouw Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC-W) in Lauwersoog begonnen

De bouw van het nieuwe Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC-W) in Lauwersoog is donderdag officieel van start gegaan met het slaan van de eerste paal. Het nieuwe gebouw zal onderdak bieden aan het Zeehondencentrum, dat momenteel in Pieterburen is gevestigd, samen met ruimtes voor tentoonstellingen, onderzoek en horeca. Het is de bedoeling dat het een belangrijke attractie wordt voor bezoekers.

De eerste paal werd geslagen door de 2-jarige Ona van Dijk, dochter van Sander van Dijk en Eva Nogue Astier, die beiden bij het Zeehondencentrum Pieterburen werken. De stichting wilde benadrukken dat het centrum zich zal richten op bewustwording van de toekomst van het Waddengebied voor Ona, haar generatie en toekomstige generaties.

De bijeenkomst werd bijgewoond door medewerkers van het Zeehondencentrum Pieterburen, het projectteam en diverse belanghebbenden die ook een voorproefje kregen van een interactieve tentoonstelling die in het nieuwe complex te zien zal zijn. Bouwgroep Dijkstra Draisma zal verantwoordelijk zijn voor de bouw.

Een werkplaats voor de Waddenzee

Het doel van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee is om een “werkplaats” voor de Waddenzee te worden, waar nieuwsgierige bezoekers, onderzoekers, zeehondenhouders, duurzame vissers, bewoners en ondernemers worden uitgenodigd. Het doel is het verhaal van het Waddenzeegebied te vertellen en bewustzijn te creëren voor de kwetsbaarheid ervan.

Volgens Niek Kuizinga, directeur van de Stichting WEC-W en het Zeehondencentrum, wordt het centrum een plek waar mensen betrokken kunnen raken bij hun missie met activiteiten, tentoonstellingen en ervaringen. Het doel is om zoveel mogelijk mensen te inspireren en te activeren om bij te dragen aan een duurzame en gezonde Waddenzee voor de wereld van morgen. Het nieuwe gebouw zal naar verwachting 150.000 bezoekers trekken, en er komen nieuwe parkeerplaatsen om hen op te vangen.