Kapotte autobrug Holwerd wordt niet meer opgeknapt

De kapotte autobrug in Holwerd wordt niet meer gerepareerd. In plaats daarvan zal een speciale kraan worden gebruikt om auto’s op en af de boot te helpen totdat de renovatie over twee weken begint. De renovatie zal vanaf 19 juni ‘s nachts plaatsvinden en reizigers zullen er geen last van hebben. In de nacht van 20 op 21 juni wordt de oude brug vervangen door een nieuwe.

De brug ondervond een week geleden problemen, toen ongeveer 65 auto’s niet van de boot konden komen die net was aangekomen van Ameland naar Holwerd. Reizigers zaten urenlang vast op de boot totdat een kraan arriveerde om de autobrug te bedienen. De bemanning van Rijkswaterstaat werkte vorige week elke nacht om het probleem op te lossen en tests uit te voeren, maar elke oplossing die ze bedachten resulteerde in een nieuw probleem.

Kraan als definitieve oplossing

Een van de redenen voor de problemen was dat het materiaal van de brug bijna 40 jaar oud is en niet goed communiceert met de nieuwe hardware en software. Daarom is besloten om de kraan te laten staan als bevredigende oplossing. De drukte in het weekend was ook een punt van zorg, maar er werden verkeersregelaars geregeld en de rederij Wagenborg vond dat het goed werkte. Rijkswaterstaat is blij met de duidelijkheid die het besluit biedt, want de renovatie had niet eerder kunnen komen. Als de renovatie maanden op zich had laten wachten, hadden ze hem vervroegd, maar dat was niet mogelijk vanwege de planning.