Nieuwe podwalks geven nog meer inzicht in ontstaan Atlantikwall

Als je langs de Waddenkust fietst of wandelt, is de kans groot dat je op bunkers uit de Tweede Wereldoorlog stuit. Deze bunkers zijn een fascinerend en “schurend” stukje erfgoed. Dankzij de inspanningen van vrijwilligers, erfgoed- en natuurorganisaties zijn tien locaties op de eilanden en langs de kust nu toegankelijk voor bezoekers om het verhaal achter dit erfgoed te beleven via speciale “podwalks”.

Het strategische belang van het Waddeneiland Terschelling blijkt uit de restanten van Duitse bunkers verspreid van west naar oost. Maar liefst 550 bunkers werden gebouwd om het eiland te veranderen in een bijna ondoordringbare vesting. Tegenwoordig zijn de belangrijkste bunkers opgegraven en opengesteld voor het publiek in het Bunkermuseum Terschelling.

Ook de Groninger Waddenkust, met name rond de Eems, speelde een cruciale rol in de verdedigingslinie. Je kunt deze twee gebieden nu verkennen door te wandelen en te luisteren naar speciale podwalks. Luister hier naar de podwalks om meer te weten te komen.

De Duitse bunkers die in het Waddengebied te vinden zijn, zijn restanten van de Atlantikwall verdedigingslinie. Deze 5.200 kilometer lange verdedigingslinie gebouwd door nazi-Duitsland was bedoeld om een invasie vanuit zee te voorkomen. Op sommige plaatsen zijn alleen nog sporen zichtbaar zoals onnatuurlijke hoogtes, geulen en kuilen.

Voor mensen die willen weten hoe het nu echt was

De Atlantikwall, die zich uitstrekt van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk, wordt beschouwd als een van de grootste bouwwerken van de 20e eeuw. Hoewel de meesten weten van het succes van de geallieerden bij het doorbreken van de verdedigingslinie bij Normandië, weten maar weinigen dat de Atlantikwall een echte frontlinie was in het Waddengebied. Dit gebied herbergt een overvloed aan militair erfgoed dat op steeds meer plaatsen wordt blootgelegd.

Aan de Waddenkust van Groningen en Terschelling is nu een nieuw soort tour beschikbaar, de zogenaamde podwalk. Deze tochten nemen bezoekers mee terug in de tijd en bieden een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over de Atlantikwall en de betekenis ervan in het Waddengebied. Het initiatief is gelanceerd door Vist Wadden onder het thema “Slag om de Wadden.” De podwalks laten bezoekers de geschiedenis van het gebied ervaren door de ogen van lokale mensen.Er zijn twee podwalks beschikbaar, een op Terschelling en de andere in Termunten. De podwalk op Terschelling is gebaseerd op het dagboek van een plaatselijke bewoner, Iem Smit, en wordt verteld door zijn kleindochter Saskia Smit. Deze tocht geeft een aangrijpend verhaal over de ervaringen van een eilandbewoner tijdens de oorlog.

De Slag om de Ems podwalk neemt bezoekers mee op een reis door de provincie Groningen tijdens de Tweede Wereldoorlog, met de nadruk op de hoofdplaatsen Delftzijl, Termunterzijl en Termunten.

Deze podwalks zijn geïnspireerd op eerdere succesvolle projecten van de European Atlantic Wall Heritage Foundation (SEEA). Het doel van deze tochten is om de culturele en historische betekenis van de Atlantikwall als onderdeel van het Europese erfgoed te promoten.

Bron: DeVolkskrant