Opmerkelijk: zwaartepunt Ameland is gevonden!

Leerlingen van de Burgemeester Walda School op Ameland konden onder leiding van hun natuurkundeleraar het zwaartepunt van hun eiland bepalen. De leerlingen ontdekten dat het zwaartepunt ligt bij Staatsbosbeheer, naast het Westerpad bij de strandpaal.Het bepalen van het zwaartepunt van een gelijke vorm, zoals een cirkel of vierkant, is betrekkelijk eenvoudig. Maar bij ongelijke vormen, zoals Ameland, moet een truc worden toegepast. De leerlingen hingen de eilandvorm op en trokken vanaf meerdere ophangpunten zwaartelijnen. Het zwaartepunt is het punt waar alle zwaartelijnen elkaar snijden.

Het zwaartepunt bevindt zich in het boswachtersgebied

De leerlingen vonden een zware steen en plaatsten die op het eigenlijke zwaartepunt, gelegen in het boswachtersgebied bij het Westerpad. Ze zijn van plan de steen en het informatiebord officieel te onthullen op 22 mei 2023, waarmee het natuurkundeproject feestelijk wordt afgesloten.

Het berekenen van het gewicht of volume van het eiland, inclusief de dorpen, duinen en dijken, zou een ingewikkeld proces zijn. Niettemin waren de leerlingen in staat om natuurkundige concepten op een plezierige en educatieve manier uit te leggen.