Rechter gelast onmiddellijke stop bouw gasplatform Waddeneilanden

Een onmiddellijk verbod op de bouw van een nieuw gasboorplatform bij de Waddeneilanden is uitgevaardigd door de Haagse rechtbank. Dit besluit is genomen om schade aan het rif te voorkomen, zoals beweerd door MOB, een milieuorganisatie die een rechtszaak aanspande met de Duitse gemeente Borkum en andere milieuorganisaties.ONE-Dyas, een gasbedrijf, is van plan gas te winnen uit gasveld N05-A, gelegen ten noorden van de Nederlandse Waddeneilanden en het Duitse eiland Borkum, dat grenst aan Nederland en Duitsland.

Ondanks het verbod betoogt Chris de Ruyter van Steveninck, de topman van ONE-Dyas, dat gas in de toekomst nog steeds nodig zal zijn en dat het beter is om het uit nabije bronnen te halen dan van ver weg.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, verantwoordelijk voor het afgeven van vergunningen, is voor de rechter gedaagd door de milieuorganisaties die zich verzetten tegen de bouw van een nieuw gasboorplatform boven Schiermonnikoog en een bijbehorende pijpleiding en stroomkabel.