Voordelige accommodaties

Luxe accommodaties

Vakantiehuis Schiermonnikoog – Vakantie in de kleinste gemeente van Nederland

Dit kleine Nederlandse Waddeneiland staat misschien niet bovenaan ieders reislijstje, maar dat is zeker niet terecht! Met een bevolking van net geen 1000 mensen is het verreweg de kleinste gemeente van Nederland, en de afgelegen ligging maakt het een toevluchtsoord voor rustzoekers. Maar er is meer in Schiermonnikoog dan alleen rust, zoals een fascinerende geschiedenis, unieke cultuur en de adembenemende natuurlijke schoonheid van het eiland. 

Informatie Schiermonnikoog Per boot naar Schiermonnikoog Accommodaties Schiermonnikoog Activiteiten op Schiermonnikoog

Vakantie Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is zowel een gemeente als een eiland. Dit betekent dat de bevolking van het eiland van slechts 982 inwoners (per 31 januari 2023, volgens het CBS) verspreid is over de hele gemeente. In feite is Schiermonnikoog de kleinste gemeente van Nederland qua inwonertal, en heeft het de laagste bevolkingsdichtheid van alle gemeenten in het land.

Ondanks zijn kleine omvang is Schiermonnikoog echter een bloeiende gemeente. De economie van het eiland is grotendeels gebaseerd op toerisme, met bezoekers die massaal afkomen op de unieke schoonheid en rust van het eiland. Een van de redenen dat Schiermonnikoog dit gevoel van rust heeft kunnen behouden, is dat bezoekers hun auto op het vasteland moeten achterlaten in de haven van Lauwersoog. Dit betekent dat het eiland grotendeels vrij is van het lawaai en de vervuiling van het moderne vervoer, waardoor bezoekers echt kunnen opgaan in de natuurlijke omgeving.

En wat een natuurlijke omgeving is dat! Schiermonnikoog staat bekend om zijn prachtige landschappen, waaronder brede zandstranden, glooiende duinen en weelderige bossen. Het eiland herbergt een grote verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder zeehonden, vogels en zelfs wilde paarden. Er zijn volop mogelijkheden om de natuurlijke schoonheid van het eiland te verkennen, of je nu door de duinen wandelt of over de vele fietspaden van het eiland fietst

Activiteiten Schiermonnikoog

Het eiland heeft een 18 kilometer lang zandstrand, dat perfect is om te zonnen, te zwemmen en lange wandelingen te maken. Je kunt je ook overgeven aan strandactiviteiten als beachvolleybal, kitesurfen en windsurfen. Bovendien kun je op het strand een paardrijtocht maken. Fietsen is een van de beste manieren om het eiland te verkennen.

Schiermonnikoog heeft een goed ontwikkeld netwerk van fietspaden die je door de duinen, bossen en dorpen voeren. Je kunt een fiets huren en het eiland in je eigen tempo verkennen. Er zijn verschillende fietsverhuurwinkels op het eiland die een breed scala aan fietsen aanbieden.  Als je een natuurliefhebber bent, dan is wandelen een must-do activiteit op Schiermonnikoog. Het eiland heeft verschillende wandelroutes die je door de duinen, bossen en langs het strand voeren. Je kunt ook een begeleide natuurwandeling maken en leren over de flora en fauna van het eiland.  

Schiermonnikoog is een paradijs voor vogelaars. Op het eiland leven meer dan 300 soorten vogels, waaronder trekvogels. Je kunt de Westerplas of de Kobbeduinen bezoeken en zeldzame vogels spotten zoals de lepelaar, kluut en de grutto. Paardrijden is een andere populaire activiteit op het eiland. Je kunt een begeleide paardrijtocht maken en de natuurlijke schoonheid van het eiland verkennen. Je kunt rijden door de duinen, bossen en langs het strand.

Accommodaties Schiermonnikoog

Er zijn verschillende hotels op Schiermonnikoog die comfortabele kamers en uitstekende service bieden. Enkele populaire hotels op het eiland zijn Hotel Graaf Bernstorff, Hotel van der Werff, en Hotel Brasserie Om de Noord. Deze hotels bieden verschillende kamertypes, van standaardkamers tot suites, en sommige hebben zelfs een eigen restaurant. Een verblijf in een hotel is perfect als je in de watten gelegd wilt worden en alles voor je geregeld wilt hebben.

Schiermonnikoog heeft verschillende bed and breakfasts die gezellige kamers en een warm welkom bieden. Enkele populaire zijn Bed & Breakfast Het Zeepaardje, Bed & Breakfast De Marlijn, en Bed & Breakfast Duinzicht Schiermonnikoog. Een verblijf in een bed and breakfast is perfect als je de lokale manier van leven wilt ervaren en de bewoners van het eiland wilt leren kennen.

Als je met een grotere groep reist of meer privacy wilt, kun je overwegen een vakantiehuis te huren. Schiermonnikoog heeft verschillende vakantiehuizen te huur, variërend van kleine huisjes tot grote villa’s. Enkele populaire zijn Vakantiehuis Rondom het Dorp, Vakantiehuis ’t Foske, en Vakantiehuis Westerhuse. Het huren van een vakantiehuis is perfect als je je eigen ruimte wilt hebben en in je eigen tempo van het eiland wilt genieten. Schiermonnikoog heeft ook een aantal campings, zoals Camping Seedune, Camping de Kooi en Camping Duinoord. Kamperen is perfect als je van het buitenleven houdt en het natuurschoon van het eiland van dichtbij wilt meemaken.

Per boot naar Schiermonnikoog

De veerboot MS Monnik of MS Rottum van Wagenborg doet er ongeveer 45 minuten over om van Lauwersoog in Groningen naar Schiermonnikoog te varen. De veerboot biedt plaats aan maximaal 1.000 passagiers. Als je haast hebt, kun je kiezen voor de sneldienst, die er slechts 20 minuten over doet. Fietsen zijn echter niet toegestaan op de snelle veerboot en elke persoon mag maximaal twee stuks handbagage meenemen.

Je kunt gemakkelijk veerboottickets naar Schiermonnikoog kopen via de website van Wagenborg Veerdiensten.

Terwijl je naar Schiermonnikoog vaart, passeer je verschillende kleine eilandjes en zandbanken. De schipper vertelt je over de geschiedenis en de natuur van het gebied, en hij wijst je op de verschillende vogelsoorten die je kunt zien. Als je geluk hebt, kun je zelfs enkele zeehonden zien zonnen op een zandbank.

Eenmaal aangekomen op Schiermonnikoog heb je ongeveer 4 uur de tijd om het eiland te verkennen. Je kunt een fiets of een paardenkoets huren om de stranden, de duinen en de natuurgebieden te verkennen.

Het eiland is slechts 16 kilometer lang en 4 kilometer breed, dus je kunt je er gemakkelijk verplaatsen. Je kunt ook gewoon lekker het kleine dorpje bezoeken om de vele leuke winkels, restaurants en cafés te ontdekken.