Terschelling krijgt speciaal wandelpad voor rouwverwerking

Op Terschelling komt een speciaal pad voor rouwenden, genaamd de Walk of Grief. Het pad zal wandelaars door de natuur en cultuurhistorische plekken voeren om rust en steun te vinden. Het Waddenfonds stelt 49.750 euro beschikbaar voor het project, dat geschikt wordt geacht voor contemplatief toerisme in het Waddengebied.De stichting Walk of Grief heeft in totaal 99.500 euro nodig om het pad aan te leggen. Om dit te bereiken zijn ze van plan lokale Bed & Breakfast eigenaren, de kerkgemeenschap en Staatsbosbeheer erbij te betrekken.

Het initiatief voor het rouwpad komt van Anemoon Elzinga en Arjan Berghuizen, die twee jaar geleden hun zoon verloren. Zij willen de deelnemers een routegids en achtergrondinformatie geven. Ook zijn ze van plan een speldje of badge te maken, zodat wandelaars elkaar kunnen herkennen en hun verhalen kunnen delen.

Soort van pelgrimstocht op Terschelling

Berghuizen erkent dat er al verschillende pelgrimstochten bestaan, zoals de beroemde wandeling naar Santiago de Compostella. Hij benadrukt echter dat dergelijke wandelingen tijdrovend zijn en veel energie vergen. Een korte, vijfdaagse route op een eiland is een beter initiatief voor het rouwproces.

De Walk of Grief is niet alleen bedoeld voor het rouwen om het verlies van dierbaren, maar ook voor personen die een baan of toekomstperspectief zijn kwijtgeraakt. Het Waddenfonds gaat ook investeren in andere projecten, zoals het Koffiehuys op Ameland. Zij krijgen 18.000 euro subsidie om een tuin aan te leggen waar de cichoreiplant wordt gekweekt, waardoor een nieuw streekproduct ontstaat dat “Amelander kofje” heet.