Texel heeft genoeg van wildkampeerders en onderneemt actie

Texel onderneemt actie om wildkampeerders van het eiland te weren. Een gezamenlijke inspanning van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de VVV en het Nationaal Park Duinen van Texel is gestart om mensen te waarschuwen voor de verstorende invloed op de natuur. Volgens NH Nieuws verklaarde Staatsbosbeheer dat wildkamperen in heel Nederland, dus ook op Texel, verboden is. Desondanks kiezen veel mensen ervoor om op verlaten parkeerplaatsen en in de natuur te overnachten, waarbij ze een boete riskeren.

Daarom zullen flyers worden verspreid om hen te waarschuwen en voor te lichten.Kees Hin van Staatsbosbeheer legde uit dat Texel geen camperplaatsen heeft met beperkte voorzieningen, die niet verbonden zijn met een camping. Daardoor kunnen kampeerders alleen terecht op campings op Texel. Veel camperaars zijn echter niet geïnteresseerd in een verblijf op een camping, omdat Texel meestal de eindbestemming is.

Zij blijven voor langere tijd, soms wel drie weken, en komen terecht op niet toegestane plaatsen zoals bossen, waar stilte essentieel is. Hin voegde eraan toe dat het bos bijzonder aantrekkelijk is om te overnachten, maar het leidt tot verstoring, dus is het niet wenselijk.

Aantrekkingskracht is begrijpelijk

Boswachter Jerome van Abbevé van Natuurmonumenten wees de parkeerplaats bij monument De Schicht bij De Cocksdorp aan als een populaire wildkampeerplek. Hoewel hij de aantrekkingskracht begrijpt, is het niet de bedoeling en riskeren kampeerders een boete. De VVV-directeur, Frank Spooren, stelde dat het aantal kampeerders op het eiland de afgelopen tien jaar is verdubbeld, maar dat het aantal camperplaatsen niet evenredig is gegroeid.

Daarom raadt de VVV toeristen met een camper aan vooraf een plek te reserveren om teleurstelling te voorkomen. Daarmee hopen ze het wildkamperen op het eiland terug te dringen.