Amelander politici pleiten voor een betere oversteekmogelijkheid voor hun inwoners. Op het Waddeneiland heerst grote ongerustheid over de verkorte dienstregeling. Marloes Rijpstra (PvdA) sprak maandagavond tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad haar verbazing uit over de plotselinge wijziging van de dienstregeling en zei dat het hele eiland hierdoor werd verrast.
Alle betrokken partijen spraken hun “ernstige bezorgdheid” uit over het besluit van rederij Wagenborg om vanaf 20 juni nog maar in één richting te varen, vanwege de veiligheid. Hierdoor zullen de veerdiensten slechts elke twee uur beschikbaar zijn in plaats van elk uur.
Staatssecretaris beslist uiteindelijk
De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft de bevoegdheid om toestemming te geven voor de nieuwe dienstregeling en Ameland’82 wil onmiddellijke zekerheid voor eilandbewoners over hun overtocht. Het eiland afrijden zonder planning vooraf is straks geen optie meer.
Burgemeester Leo Pieter Stoel verduidelijkte dat de gemeente alleen de mogelijkheid heeft om advies te geven over de huidige concessie, maar het is belangrijk om te pleiten voor noodzakelijke veranderingen, zoals het tegemoet komen aan eilanders die een begrafenis moeten bijwonen. Door de dienstregeling aan te passen, kunnen de boten goed gevuld worden.
Veel extra vertraging verwacht
Potentiële vertragingen liggen in het verschiet als de veerdienst maar in één richting vaart, volgens de voorspellingen van Stoel. Doordat de boten voller zijn, zal het laden en lossen langer duren, waardoor de twee uur durende rondvaart vertraging oploopt. Bovendien zal Wagenborg een extra boot toevoegen voor de vroege ochtend en late avond afvaarten, waardoor het totaal aantal afvaarten in en rond het weekend zal afnemen van dertien naar negen.
Veel partijen maken zich zorgen over het gedrag van Wagenborg, omdat zij vanwege sociaaleconomische belangen bij het ministerie lobbyen voor exclusieve rechten op de hoofdvaargeul naar Ameland. “De problemen van de veerdienst worden overweldigend en zowel eilandbewoners als toeristen hebben daar last van,” merkte Rudolf Teuben (Ameland’82) op.