Welk van deze vijf Waddeneilanden past het best bij jouw vakantieplannen?!

De Waddeneilanden zijn een prachtige bestemming voor een onvergetelijke vakantie. Hierbij heb je keuze uit vijf verschillende eilanden om een lang week, een midweek of langere vakantie door te brengen. Elk eiland heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kenmerken. Weten welke specifieke kenmerken dit zijn, kan de keuze bepalen voor welk eiland je uiteindelijk kies.

Texel

Texel is het grootste eiland van de Waddeneilanden en heeft een gevarieerd landschap met zandstranden, duinen, meren en bossen. Het eiland heeft een levendige gemeenschap met talloze restaurants, winkels, musea en andere bezienswaardigheden. Texel heeft ook een prachtige natuur waar je kunt wandelen, fietsen en vogels kunt spotten. Texel ligt het dichts bij het vasteland en de boottocht vanuit Den Helder duurt slechts 20 minuten.

De dominante bevolking op Texel zijn niet de mensen, zelfs niet tijdens de zomermaanden, maar het enorm aantal schapen dat op het eiland rondloopt. Texels bier is razend populair en is overal op het eiland te vinden. De brouwerij is open voor bezoekers en is een must-visit als je op Texel bent.  TExel is veruit het meest geschikt voor mensen met kinderen, omdat er op het eiland van alles en nog wat te doen is.

Ameland

Ameland is een eiland met een afwisselend landschap van duinen, heidevelden, bossen en stranden. Het eiland heeft de leukste stranden van alle Waddeneilanden. Daarnaast is er veel te doen op Ameland, van watersporten tot wandelen, fietsen en musea bezoeken.

Ameland is een van de grootste Waddeneilanden, met maar liefst 27 kilometer ongerept strand. Het was ooit zeer welvarend door de walvisvaart, wat je nog kunt zien aan de prachtige oude huizen in de vier dorpen. Naast de stranden zijn er ook volop fietspaden op Ameland. Met meer dan 100 kilometer aan fietspaden kun je gemakkelijk alle bezienswaardigheden van het eiland verkennen.

Vlieland

Vlieland heeft het meest afgelegen strand van alle Waddeneilanden. Het eiland is een rustige bestemming, ideaal als je op zoek bent naar afzondering. Er is een prachtige natuur waar je kunt wandelen en fietsen. Ook kun je er genieten van de rust en stilte van het eiland.

Het eiland heeft een unieke vorm – het enige dorp ligt aan de oostkant, omdat de westkant van het eiland tijdens een stormvloed in 1727 volledig door de zee werd verzwolgen. Daarom vind je op Vlieland geen grote dorpen of steden. Het eiland is een populaire plaats voor muzikanten, want Liesbeth List, de beroemde Nederlandse zangeres, groeide op als stiefdochter van de vuurtorenwachter op Vlieland. De vuurtoren zelf is slechts 18 meter hoog, maar hij staat op het 42 meter hoge Vuurboetsduin en kan dus beklommen worden.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een relatief klein eiland met veel rust en stilte. Het eiland heeft prachtige stranden, duinen, bossen en meren. Het is ideaal voor mensen die willen genieten van de rust en de natuur. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes waarmee je het eiland kunt verkennen.

Schiermonnikoog is het kleinste van de Waddeneilanden. Het heeft minder dan 1.000 inwoners en staat bekend om zijn ongerepte natuur. In de duinen vind je negen soorten orchideeën, en de bungalows van Klein Zwitserland zijn ontworpen door de beroemde architect Rietveld. Het is de perfecte bestemming voor een rustige en vredige vakantie.

Terschelling

Terschelling is het meest zuidelijk gelegen eiland van de Waddeneilanden. Het eiland heeft de meeste zonuren van de hele Waddeneilanden en wordt daarom ook wel “het strandeiland” genoemd. Op Terschelling kun je genieten van de vrije natuur, stranden, duinen, bossen en meren. Ook kun je er tal van watersporten beoefenen.

Terschelling tenslotte is de grootste van alle Waddeneilanden. Het heeft een indrukwekkende omvang van 71.298 hectare, mede doordat een groot deel van de Waddenzee binnen zijn grenzen valt.

Welke eiland kies jij?

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke vakantie op de Waddeneilanden, dan is het goed om de kenmerken van elk eiland te vergelijken. Zo kun je de bestemming kiezen die het beste bij je past. Of je nu van rust, stranden of watersporten houdt, de Waddeneilanden hebben voor ieder wat wils.