Zandoperatie Ameland in volle gang! En zo ziet dat eruit…

De komende maanden wordt er ongeveer drie miljoen kubieke meter nieuw zand toegevoegd aan het strand bij Hollum. Dit is de tweede keer in vier jaar dat er een enorme hoeveelheid zand naar het meest westelijke deel van Ameland wordt gebracht. Robert Zijlstra van Rijkswaterstaat bij Omrop Fryslân zei dat de situatie “vrij extreem” is als gevolg van de stormen van afgelopen februari die grote delen van het strand hebben beschadigd.

Er is ook een geul bij Ameland die tijdens stormen en hoog water meer zand wegvoert dan andere plaatsen. Hierdoor is op sommige plekken meer dan drie meter strand verdwenen en zijn strandpaviljoens en strandovergangen ernstig aangetast. Om dit probleem aan te pakken gaat Rijkswaterstaat zand uit de Noordzee halen en via een buis op het strand persen.

De werkzaamheden duren naar verwachting tot augustus en zullen tijdelijk delen van het strand aantasten. Het drukste deel van het strand, bij Paal 2, zal naar verwachting voor de zomer klaar zijn. Hoewel de oplossing van het verplaatsen van zand voorlopig zal werken, denkt Zijlstra dat met de voorspelde zeespiegelstijging in de toekomst meer actie nodig kan zijn.