Zeehond gered op Razende Bol

Dierenverzorgers van Ecomare en de KNRM hebben maandag opnieuw een verstrikt zeehondje op de Razende Bol te hulp geschoten. Het dier werd voor het eerst gespot door mensen die met hun boot langs de zandbank voeren. Samen met de KNRM konden dierverzorgers Rowanne, Jasmijn en Dennis de grijze zeehond bevrijden, maar het was een uitdagende taak.Vanwege laag water moest de bemanning tot de avond wachten voordat ze uit Oudeschild konden vertrekken. Tegen de tijd dat ze aankwamen, was de zeehond van zijn oorspronkelijke locatie afgeweken.

Uiteindelijk zagen ze de zeehond midden in een groep volwassen grijze zeehonden met een stuk groen net om zijn nek. De Razende Bol is een favoriete rustplaats voor zeehonden, waardoor het voor de dierenverzorgers een uitdaging was om zich door de groep zeehonden te manoeuvreren. Met de hulp van de onverschrokken KNRM-bemanning wisten ze echter te voorkomen dat de zeehond het water in ging en wisten ze haar met succes uit het net te bevrijden.

Visnet veroorzaakte diepe nekwond

De zeehond was een vrouwelijke grijze zeehond van naar schatting twee of drie jaar oud en het visnet had een diepe, brede wond rond haar nek veroorzaakt. De redders gebruikten een hoepelnet om de zeehond te vangen en immobiliseerden haar zodat ze het net veilig uit de wond konden verwijderen. Rowanne fixeerde het dier terwijl Sidny van Zon, de schipper van de KNRM, ervoor zorgde dat ze haar hoofd niet kon bewegen. De rest van zijn collega’s hielden het vangnet op zijn plaats. Nadat het net was verwijderd, werd de zeehond weer vrijgelaten in het water.

De zeehond had lang rondgezwommen met het net om haar nek, waardoor ze een hevige wond had opgelopen die tot een langzame en ellendige dood had kunnen leiden als ze niet was gered. Dankzij de inspanningen van de dierenverzorgers en de KNRM-ploeg kreeg de zeehond een tweede kans.